Odpowiednio dobrane płytki potrafią zmienić charakter każdego pomieszczenia. W przypadku kuchni ma to znaczenie szczególnie, gdyż jej aranżacja jest wyjątkowo trudna. Stosowane w niej płytki powinny odznaczać się dobrymi parametrami wytrzymałościowymi, a jednocześnie zaspokajać potrzeby estetyczne właścicieli mieszkania. Poniżej wgryzamy się w temat płytek kuchennych – dokonujemy krótkiego przeglądu najważniejszych parametrów, na które warto zwrócić uwagę w czasie zakupów oraz podpowiadamy – po czym odróżnić płytki dobrej jakości od ich przeciętnych odpowiedników.
Kuchnia estetyczna i funkcjonalna – kilka słów o względach praktycznych
Płytki kuchenne służą do pokrywania różnego typu powierzchni płaskich. Najczęściej, jest to podłoga oraz wybrane ściany (lub ich fragmenty). Zdecydowanie rzadziej pokrywa się kuchnię w całości płytkami. W każdym wypadku płytki będą pełnić ważne funkcje ochronne oraz ozdobne, dlatego należy dołożyć starań zarówno na etapie ich zakupu jak i w momencie montowania.
Warto jednak podkreślić, że najczęściej płytki stosowane są w tak zwanej strefie gastronomicznej, czyli w tym miejscu kuchni, w którym przygotowuje się posiłki oraz poddaje obróbce termicznej różnego typu produkty spożywcze. To właśnie w tej strefie powstaje najwięcej zabrudzeń, które mogą osadzać się na powierzchni ścian oraz skapywać na podłogę.
By zabezpieczyć przed ich wpływem, stosuje się właśnie płytki. Ich funkcje ochronne są bardzo rozbudowane i nie ograniczają się wyłącznie do izolowania brudu od ścian. Zabezpieczają również przed dostępem wilgoci, środków chemicznych i czyszczących oraz przed obrażeniami mechanicznymi. Dzięki obecności płytek, sprzątanie podłóg i ścian przebiega o wiele sprawniej. Dotyczy to między innymi usuwania zaschniętych i opornych plam, które często powstają właśnie w kuchennej strefie gastro.
Płytki kuchenne a względy estetyczne – olśniewający połysk czy przyjemny mat?
Wśród dostępnych płytek kuchennych dominują dwa główne trendy estetyczne. Pierwszy polega na tworzeniu płytek o połyskującej, oszlifowanej powierzchni. Ten sposób wykończenia jest bardzo efektowny – dodaje pomieszczeniu energii, wygląda nowocześnie oraz łatwo adaptuje się do rozmaitych aranżacji.
Płytki matowe również mają swoich zaciekłych fanów, a w opinii wielu użytkowników – są nawet bardziej efektowne niż ich połyskliwe odpowiedniki. Płytki matowe nie posiadają połyskującej powierzchni, lecz dość ujednoliconą lekko zmatowiałą. Wbrew pozorom, taki sposób wykończenia przynosi ważne konsekwencje estetyczne. Płytki takie dobrze wypadają w kuchniach urządzonych w kolorystyce pastelowej, a powstające na ich powierzchni zabrudzenia są słabiej widoczne.
Płytki dopasowane do twojej podłogi
Przeglądając dostępne modele płytek kuchennych, warto zwrócić uwagę na parametry praktyczne. Kluczowa jest nasiąkliwość wodna, oznaczająca na ile wykorzystane w budowie materiały (o różnym stopniu porowatości) będą przepuszczać wodę. Warto też upewnić się co do mrozoodporności, zwłaszcza w przypadku kuchni zlokalizowanych na otwartym powietrzu lub w budynkach bez ogrzewania.
Klasa odporności na plamienie to kolejny ważny parametr. Może wynosić od 1 do 5, przy czym płytki o najwyższej klasie są zarazem najbardziej odporne na zabrudzenia i najłatwiejsze w czasie mycia.
Wytrzymałość i odporność materiałów jest ważna z uwagi na tendencję płytek kuchennych do ścierania się. Im parametr ten będzie wyższy – tym lepszej jakości płytki przeglądasz. W przypadku kuchni domowych warto wybierać płytki o parametrze 5-6 w skali 10-punktowej.